Kip met gebakken aardappelen en witlofsalade (Low Fodmap)

Kip met gebakken aardappelen en witlofsalade (Low Fodmap)

Kipfilet is wat mij betreft eigenlijk altijd lekker. En het is natuurlijk ook nog licht verteerbaar. Deze combinatie van de kip met de heerlijke kruimige maar toch krokante aardappelen en het fris-zure van de salade maken dit een heerlijke combinatie. Ik ken weinig mensen die van dit gerecht een deel laten liggen op hun bord, vaak wordt vooral de salade nog extra opgeschept.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de witlofsalade:

  • 2 normale stronken witlof
  • 2 eieren
  • Lenteui: groene gedeelte
  • 1,5 tot 2 eetlepels mayonaise
  • 8 tot 10 cherrytomaten
  • Peper
  • Zout

Voor de rest:

  • 2 kleine kipflets
  • Kruimige aardappelen, voor 2 personen
  • Peper en Zout.

 

Hoe maak je het?

Voor het recept van de witlofsalade, verwijs ik naar het specifieke recept daarvoor op mijn blog: (Klik hier). Je kunt deze als je wilt een dag van tevoren al maken en in de koelkast bewaren.

Nadat de witlofsalade is gemaakt schil je de aardappels en snijd je deze in kleine blokjes. Deze blokjes moet je even goed afspoelen met water, minimaal twee keer. Anders blijft het zetmeel eraan zitten. Doe vervolgens de blokjes in een pan en zet ze onder water. Breng het water aan de kook en kook de aardappeltjes vervolgens gedurende 3 tot 4 minuten. Giet daarna de aardappelen af en laat ze met open deksel op het fornuis staan zodat ze mooi uit kunnen stomen.  De aardappelblokjes moeten minimaal 10 minuten op deze manier staan. Als het goed is zie je ze langzaam een beetje uit elkaar vallen.

Begin daarna met het bakken van de kip volgens de aanwijzingen op de verpakking. Vergeet niet de kip aan beide kanten rijkelijk te bestrooien met zout en peper. Bak de kip in een flinke laag van de lactosevrije bakboter op laag vuur. De kip mag best een beetje “zwemmen”.  Meestal duurt de bereiding van de kipfilet zo’n 18 minuten.

Als er van die 18 minuten nog 16 minuten over zijn doe je een kleine hoeveelheid boter in de pan met breng je dit aan het smelten. Voeg vervolgens de aardappels toe en bak deze hierin op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat je de aardappels elke minuut een keer omschept of omschudt. Na verloop van tijd worden ze langzaam maar zeker wat bruin. Als het te hard gaat kun je de pan iets zachter zetten. Zorg ervoor dat de aardappels niet helemaal uitdrogen, maar dat er altijd een beetje vocht is van de boter. Je kunt tussentijds een beetje boter toevoegen als het nodig is.  Vergeet niet om de kip ook af en toe te draaien. Nadat de wekker is afgelopen rest alleen nog om alles op het bord scheppen en aan te vallen! Vergeet niet de schaal salade erbij te zetten, die gaat gegarandeerd op. Eet smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *