Stroopsoldaatjes (Low FODMAP)

Stroopsoldaatjes (Low FODMAP)

Wie kent ze nog? De Stroopsoldaatjes. Echt ouderwets (lekker) Nederlands snoepgoed wat vroeger in vrijwel elk snoepwinkeltje verkrijgbaar was. Helaas is deze lekkernij inmiddels vrijwel nergens meer te krijgen. Maar gelukkig is het erg makkelijk (en leuk) om ze zelf te maken!

 

Ingrediënten (8 Stroopsoldaatjes)

  • 200 gram suiker
  • 4 eetlepels water
  • bakpapier of vetvrij papier

 

Hoe maak je het?

Het kan eigenlijk bijna niet makkelijker dan dit recept. Het meeste werk zit nog in het maken van de hoorntjes waar je de stroopsoldaatjes in gaat gieten: Knip bakpapier of vetvrij papier in kleinere stukken en rol ze op tot een soort hoorntjes. Maak elk hoorntje aan de onderkant dicht met plakband, anders vallen ze weer uit elkaar. Het handigst is om de hoorntjes ergens in te zetten, zodat ze niet om kunnen vallen en ze makkelijk te vullen zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een bakje gevuld met bloem of rijst.

Zet na het maken van de hoorntjes een klein steelpannetje met een hoge rand op het vuur. Voeg allereerst de 4 eetlepels water toe aan de pan. Strooi hier vervolgens de suiker in. Verdeel het zo dat alle suiker “nat” is. Zet de pan vervolgens op een laag vuur aan. Op een gegeven moment gaat het geheel pruttelen. Roer het geheel NIET door, maar blijf rustig afwachten. Als je wel gaat roeren gaat de suiker kristalliseren en mislukt het recept.

Na verloop van tijd (meestal na 10 minuten of een kwartiertje) begint de suiker langzaam te karameliseren en wordt wat bruiner. Als de suiker bruin genoeg is dan kun je hem (alleen op het eind) heel even kort doorroeren met een garde. Vervolgens giet of schep je de vloeibare gekarameliseerde suiker in de hoorntjes. Pas hierbij op, want vloeibare suiker is erg heet! Het enige wat je dan nog moet doen is de hoorntjes af laten koelen tot ze hard zijn. Daarna kun je het papiertje verwijderen en lekker snoepen!

Recepttip: Als je op het laatst een klein beetje (lactosevrije) boter door de gekaremliseerde suiker roert krijg je een beetje de romige smaak van een boterbabbelaar, wat ook erg lekker is :). Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *