Kip Tikka Masala

Kip Tikka Masala

Het FODMaP-dieet maakt het vaak erg lastig om gerechten met een Aziatisch tintje te eten. Maar het kan wel! Om te beginnen neem ik als voorbeeld een gerecht dat je in elk kookboek en op elk kookblog tegenkomt: Kip Tikka Masala. En dat is niet zonder reden, want het is erg lekker. Dit gerecht kent vrij veel benodigde ingrediënten en lijkt vrij complex om te maken, maar het is het meer dan waard :). Ik zal jullie een stap-voor-stap schema geven zodat het absoluut niet kan mislukken!

 

Ingrediënten (2 personen)

 • 200 gram Kipfilet
 • 1 limoen
 • 1,5 tot 2 theelepels Tikka Masala (of Garam Masala) kruiden
 • 1 theelepel mild paprikapoeder
 • ½ theelepel korianderpoeder
 • Groen van de lente-ui (helft van een bosje)
 • Klein stukje gember (2 tot 3 cm lang)
 • 100 gram basmatirijst
 • 200 ml gezeefde tomaat (passata)
 • 1 blikje biologische kokosmelk (270 ml)
 • Knoflookolie
 • Olijfolie
 • Peper
 • Zout

 

Hoe maak je het?

Voorbereiding – uur van tevoren

Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze in een kleine ovenschaal. Pers hierboven de limoen helemaal uit en voeg ook nog 1 eetlepel olijfolie toe. Voeg hieraan vervolgens de Tikka Masala kruiden, de paprikapoeder en de korianderpoeder toe. Meng dit nu door elkaar en zorg dat de kip goed is ingesmeerd met de marinade. Zet dit minimaal een klein uur in de koelkast.

Zet na het marineren van de kip een grote koekenpan klaar en voeg hieraan 2 theelepels knoflookolie toe en 1 eetlepel reguliere olijfolie. Snijd vervolgens de lente-ui in kleine ringetjes en voeg deze toe aan deze koekenpan.  Schil de gember en rasp deze of snijd deze heel erg fijn. Zet de pan met de lente-ui erin aan, en bak de lente ui een kleine 2 minuutjes op middelhoog vuur aan (niet bruin laten worden). Voeg vervolgens de geraspte gember toe en bak dit 1 minuut mee. Voeg vervolgens de gezeefde tomaat toe en roer alles goed door. Breng het geheel aan de kook en zorg dat het even een minuutje of 2 op laag vuur kan indikken. Draai daarna het vuur uit en laat de pan rusten.

Het echte werk

Dan het echte werk als de kip lang genoeg gemarineerd heeft. Zorg dat je oven is voorverwarmd op 150 graden. We beginnen het proces door de kookwekker op 25 minuten te zetten. Ik ga aan de hand van de tijd op de kookwekker de stappen van het gerecht beschrijven, dan weet je precies wat je moet doen en wanneer;

25 minuten: Als de oven op temperatuur zet je de wekker op 25 minunten en zet je deze aan: zet direct het schaaltje met de gemarineerde kip in de oven.

22 minuten: breng een pannetje water aan de kook.

20 minuten: Voeg de basmatirijst toe aan het kokende water en laat dit koken op middelhoog vuur.

11 minuten: Zet het vuur onder de koekenpan met het tomaten-gembermengsel zachtjes aan.

10 minuten: Zet het vuur onder de basmatirijst uit en giet de rijst af. Laat deze vervolgens staan met de deksel op de pan!

9 minuten: Haal de kip uit de oven en roer deze door het tomatenmengsel-gembermengsel in de koekenpan. Vergeet niet alle kruiden uit het schaaltje mee te scheppen! Voeg vervolgens ook de volledige inhoud van het blikje kokosmelk toe aan de pan. Schrik niet als deze een vaste vorm heeft, dat lost vanzelf op in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het de resterende tijd rustig door koken.

0 minuten: Schep de rijst op de borden, voeg hieraan de kip met saus toe en garneer af met wat verse koriander. Eet smakelijk!

 

Tip: Als je groeten wilt serveren bij het gerecht raad ik sperziebonen aan. Deze kun je een minuutje of 7 tot 8 op het laatst koken en samen met de rest van het gerecht serveren. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *