Over mij

Mijn naam is Maarten, een 30-jarige man uit Breda. Nu hoor ik jullie denken: Een  man die een dieet-gerichte Food Blog begint?! Dat zien we niet vaak! Maar ik doe het met veel plezier. Ik houd om te beginnen namelijk enorm van koken en heb inmiddels veel ervaring met het maken van lekkere FODMAP-gerechtjes. En die ervaring wil ik graag met iedereen delen die daar baat bij kan hebben.

Even een stukje geschiedenis dan maar: Na jarenlang geworsteld te hebben met buikklachten, kramp en diarree werd ik gediagnosticeerd met Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Ik praat over zeker 10 jaar geleden, en destijds was er eigenlijk geen enkele vorm van behandeling. PDS was in die tijd eigenlijk een verzamelbak voor maag- en darmklachten die niet verholpen konden worden. Kijken naar voeding is toen überhaupt niet gebeurd. Na een lang traject in de medische molen moest ik het er mee doen “de klachten kunnen niet verholpen of verminderd worden”. Daar legde ik me niet bij neer, en ik was zo brutaal om een second opinion aan te vragen bij een ziekenhuis wat aangeschreven stond als (destijds) het beste op gebied van MDL (Maag-Darm-Lever) klachten. Uiteindelijk heeft hij me voor het eerst doorverwezen naar een diëtist.

Ik had destijds zelf al uitgevonden dat het verwijderen van lactose uit mijn dagelijkse eetpatroon enorm hielp, maar de klachten waren zeker niet weg. Dat triggerde mij in de overtuiging dat voeding nog wel eens veel meer invloed zou kunnen hebben op mijn lichaam dan ik tot dan toe had aangenomen. Op aanraden van een voor die tijd vooruitstrevende diëtist ben ik begonnen met het volgen van het FODMAP-arme dieet, ontwikkeld door de Monash University in Australië. Begin 2015 begon ik met het volgen van dit dieet. Even wennen natuurlijk om heel veel van die heerlijke producten niet meer te mogen gebruiken. Knoflook en ui werden bijna dagelijks genuttigd, evenals een goede hoeveelheid tarweboterhammen. En uit een pakje koken (wat ik toch al niet heel graag deed) kon nu helemaal niet meer! Vanaf nu moest alles vers zijn en moest ik ineens de ingrediëntenlijsten van verpakkingen gaan lezen. Maar in plaats van dat ik het vervelend vond, genoot ik van de sport om een lekkere FODMAP-arme maaltijd op tafel te toveren. Niet uitgaan van wat je niet meer mag, maar je richten op wat nog wel mag. En het eten moest natuurlijk lekker genoeg zijn zodat bijvoorbeeld mijn vriendin het ook zou kunnen waarderen; zij eet immers gewoon mee. En dat lukte wonderwel.

Los van het feit dat de gerechten lekker waren, waren er de enorme positieve aspecten van het dieet zelf. Het deed niet alleen mijn klachten fors verminderen, het veranderde ook mijn manier van leven. Ik kreeg weer energie en eetlust, en het eten smaakte  me weer. Koken werd vanaf toen eigenlijk alleen maar leuker. Ik liep in die tijd alleen tegen een groot nadeel aan;  er waren erg weinig recepten te vinden die specifiek voor dit dieet ontwikkeld waren. Inmiddels zijn er wel wat sites en blogs waarop FODMAP specifiek in de picture staat. Maar in dit geval is meer altijd beter!

Wat mij vooral altijd is opgevallen aan veel sites met FODMAP-gerechten is de enorme complexiteit van de gerechten en de waslijst aan benodigde ingrediënten. Ik kook graag, maar ik heb niet iedere dag zin (en tijd) om uren in de keuken te staan en om heel mijn voorraadkast vol te gooien met de meest exotische producten. Waarom kon die simpele stamppot of dat bord pasta niet gewoon FODMAP-arm gemaakt worden? Gelukkig kwam ik er al snel achter dat dat gewoon wel kon! Ik heb op basis van mijn eigen smaak en wensen een groot aantal heerlijke (althans, ik vind ze heerlijk) gerechten gecreëerd die voldoen aan het dieet. Die gerechten wil ik graag delen om de mensen die worstelen met het volgen het FODMAP dieet te ontzorgen. Zorgen dat ze een lekkere maaltijd op tafel kunnen zetten zonder zich zorgen te hoeven maken over buikpijn of andere darmklachten. Met Fodmeals wil ik laten zien dat het maken van lekkere FODMAP-arme gerechten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Succes verzekerd 🙂