FODMAP dieet

Ongeveer 10% van de Europese bevolking heeft in meer of mindere mate last van darmklachten. Veelal worden die geschaard onder de noemer van het Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS). Helaas hoor ook in bij deze ongelukkige 10% en is bij mij PDS gediagnostiseerd. Het volgen van het FODMAP-arm dieet heeft mijn dagenlange darmkrampen en veel te dunne ontlasting significant verminderd. Hierdoor heb ik me beseft hoe belangrijk eten is voor je lichaam. Het FODMAP dieet zorgt ervoor dat de gevoelige darmen in balans kunnen blijven. Dat klinkt erg vaag, maar het is wetenschappelijk bewezen. Daarom eerst even een korte uitleg over het dieet zelf:

Het FODMAP dieet is een dieet dat relatief recent is ontwikkeld door wetenschappers van de Monash University in Australië. Het dieet is specifiek gericht op mensen die lijden aan PDS of gelijksoortige (darm)klachten. Het is het enige wetenschappelijk bewezen dieet ter wereld dat klachten die te maken hebben met het maag-darmstelsel aantoonbaar vermindert. In de wetenschappelijke literatuur is er inmiddels geen discussie meer over: Het FODMAP dieet werkt en vermindert darmklachten! Maar hoe werkt dat? Het FODMAP dieet baseert zich op de mate van afbreekbaarheid van het ingenomen voedsel in de darmen. Diverse groepen koolhydraten (met name suikerketens) breken niet tot nauwelijks af in de dunne darm. De inname van voedsel met dergelijke koolhydraten veroorzaakt het aantrekken van meer vocht in de dunne darm. De dunne darm krijgt deze koolhydraatketens immers niet afgebroken, dus wil er zo snel mogelijk vanaf. Vervolgens worden de niet afgebroken FODMAP’s in de dikke darm gefermenteerd (vergist). Bij deze vergisting ontstaan gasbelletjes. De vergisting en het aantrekken van vocht zorgen samen voor buikpijn, winderigheid en een abnormale ontlasting. In het onderstaande (Engelse) filmpje van de Monash University wordt uitgelegd hoe FODMAP’s het darmstelsel beïnvloeden.

 

 

Bij het FODMAP dieet limiteer je de inname van de zogenoemde FODMAP’s zoveel mogelijk, om de klachten te minimaliseren. FODMAP is een acroniem dat staat voor:

Fermenteerbaar – Stoffen die worden gefermenteerd door bacteriën in de dikke darm

Oligosacchariden – Fructanen en galacto-oligosaccharides (bijvoorbeeld tarwe, ui, knoflook en bonen)

Disaccharides – Lactose (o.a. Melk, Yoghurt)

Monosaccharides – Fructose (veel fruit, zoals appel en peer)

And

Polyolen – Suiker alcoholen, zoals sorbitol en mannitol (paddestoelen, kauwgom, light producten)

Meestal begint de eerste kennismaking met het dieet bij je huisarts of een diëtist. Je krijgt een lijst en “mag” vol goede moed aan de eliminatiefase van het dieet beginnen. Vaak krijg je wat boekwerken mee met een lijst van wat je allemaal wel en niet mag hebben tijdens het volgen van het dieet. Als je voor het eerst door de lijst heen gaat van producten die veel FODMAP’s bevatten lijkt het alsof er helemaal niets meer overblijft wat je mag. Ook ik moest even slikken toen ik de hoeveelheid “rode” producten zag. Maar na een kleine periode van gewenning bleek het alles mee te vallen Voor veel dingen is een prima vervanger te vinden. Dat wil ik jullie met deze blog ook laten zien, in het onderdeel “Vervangers”. Verder is een van de belangrijkste tips bij het volgen van dit dieet om direct de officiële app van het FODMAP dieet aan te schaffen die de Monash University heeft gemaakt. Hier kun je met een stoplichtsysteem direct zien wat je wel en wat je niet mag eten. Je hoeft alleen maar de naam van een product in te typen en de app geeft aan of je dit wel of niet mag hebben. De app is wel volledig in het Engels, maar desondanks super handig!

Uiteindelijk is het in de loop van het dieet, als je een tijdje klachtenvrij bent, ook mogelijk dat je een aantal van de bovenstaande groepen uit het FODMAP-acroniem weer kunt herintroduceren als je daar geen last van blijkt te hebben. Dat maakt het leven natuurlijk ook weer een stuk makkelijker. Ik volg zelf nog altijd het basis dieet, en dat bevalt me prima. De voordelen die het voor mij oplevert, wegen voor mij ruimschoots op tegen de nadelen. Ik moet er voor de volledigheid nog even bij zeggen dat ik zelf geen diëtist ben. Ik volg het dieet nu meerdere jaren naar tevredenheid en heb me onder meer ingelezen in de (Wetenschappelijke) literatuur achter het FODMAP-dieet. Ik weet er dus veel van, maar ik ben geen professional. Voordat je dit dieet gaat beginnen is het altijd belangrijk om dit samen met een diëtist te doen. Samen met een diëtist kun je beoordelen of je over het gehele spectrum alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Mijn blog is er alleen voor bedoeld om recepten te delen die zo FODMAP-arm mogelijk zijn en op tips te geven om te leven met het FODMAP dieet.

Mocht je vragen hebben over het FODMAP dieet of de recepten op deze pagina, neem dan even contact met me op via het de link “Contact” bovenaan de pagina.