Hartige koekjes: Tosset Cake (Low FODMAP)

Hartige koekjes: Tosset Cake (Low FODMAP)

Heel eerlijk gezegd ben ik niet iemand die heel graag bakt. Dat heeft overigens niks met het volgen van het FODMAP dieet. Ik ben gewoon niet zo’n “bakker”. Maar goed, af en toe vind ik het wel leuk om wat te experimenteren. Deze brosse hartige koekjes zijn een echte Britse specialiteit. Eigenlijk zijn het geen koekjes, maar cakes. Ze zijn namelijk niet knapperig, maar smelten heerlijk in je mond 🙂

 

Ingrediënten  

  • 350 gram glutenvrije bloem/meel
  • 150 gram vloeibare lactosevrije boter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 theelepel karwijzaad
  • 1,5 theelepel korianderzaad

 

Hoe maak je het?

De glutenvrije bloem/meel kun je tegenwoordig in vrijwel elke winkel vinden. Die van het eigen merk van Albert Heijn werkt bijvoorbeeld prima, en is niet al te duur. Doe de bloem en de bastersuiker bij elkaar in een kom. Zorg ervoor dat je het exact afweegt met een weegschaal. Als je ongemalen karwijzaad en korianderzaad kunt vinden heeft dat de voorkeur. Stop de zaadjes in een vijzel en kneus/maal ze een beetje. Gooi ze vervolgens bij de bloem en de suiker.

Als je geen hele zaadjes kunt vinden, niet getreurd. Je kunt ook de gemalen variant in het recept gebruiken. Gebruik dan ook gewoon een flinke theelepel. De kans dat je gemalen karwijzaad in de winkel kunt vinden is overigens vrij klein. Mocht je overigens geen vijzel hebben; dat is voor de karwij niet eens zo’n probleem. Die kunnen er desnoods ook geheel bij.

Meng het mengsel van bloem, de suiker en kruiden even goed door elkaar. Dit mag natuurlijk met je handen. Doe vervolgens de boter bij het mengsel en meng het geheel met een vork goed door elkaar, totdat het een deeg wordt. Maak er daarna met je handen een schijf van (hoeft niet dun) en wikkel deze in vershoudfolie. Laat deze minimaal 1 uur in de koelkast hard worden. Doe je dit niet dan is het onmogelijk om de cakejes uit te gaan steken. Het deeg is namelijk extreem breekbaar en bros.

Nadat je het deeg uit de koelkast haalt kun je het uit gaan rollen en kun je de cakejes maken. Verwarm voordat je dat doet de oven alvast op 180 graden. Strooi vervolgens wat (glutenvrije) bloem op het oppervlak waarop je gaat uitrollen, en leg het deeg daarop. Bestrooi het deeg aan de bovenkant ook rijkelijk met de bloem. Het mag er best wit uitzien. Rol het deeg nu uit met een roller, maar maak het niet al te dun. Als het nodig is, strooi dan bloem bij zodat het niet aan de roller blijft plakken. Steek vervolgens de cakejes uit met een vormpje, alsof je koekjes maakt. Als je geen vormpje hebt kan het ook met de bovenkant van een glas. Leg de koekjes op bakpapier op de bakplaat van je oven. Schuif deze bakplaat vervolgens in de voorverwarmde oven. Laat de cakejes ongeveer 15 tot 20 minuten bakken. Let op dat ze in ieder geval niet verbranden!

Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen. Als ze afgekoeld zijn smelten ze heerlijk in je mond en zijn ze ideaal bij een kopje thee!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *