Risotto met Gerookte Kip

Risotto met Gerookte Kip

Risotto is mijn guilty pleasure. Je kunt me er bij wijze van spreken voor wakker maken. En deze risotto is heel bijzonder door de rooksmaak van de Kip. Een van de weinige risotto’s die ook zonder Parmezaanse kaas toe te voegen prima smaakt. Dus dat maakt het ook iets minder “guilty” dan de meeste risotto’s.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 150 gram risottorijst
  • 0,5 liter kippenbouillon (Tip)
  • 25 gram lactosevrije boter
  • Groene deel van de lente-ui
  • 1 gerookte kip (ongeveer 150 gram)
  • 10 roma-tomaatjes of cherrytomaatjes
  • 75 ml droge witte wijn
  • 0 tot 15 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper
  • Zout

 

Hoe maak je het?

Begin met het opzetten/opwarmen van de bouillon. Snijd de helft van het groen van een bosje lente-ui in ringetjes en vervolgens in stukjes. Voeg deze stukjes toe aan een grote open pan, het liefst een soort wokpan, omdat het vocht dan sneller kan verdampen en je netto meer smaak krijgt.

Voeg de boter toe aan de pan, en zet de pan aan op middelhoog vuur. Fruit de lente-uitjes vervolgens gedurende een minuut of 2 aan. Zet vervolgens een kookwekker op 17 minuten, voeg de risottorijst toe aan de pan, en zet de kookwekker aan. Roer de rijst goed door het boter-ui-mengsel zodat hij goed glazig aanbakt. Als de kookwekker ongeveer op 15:30 staat is het tijd om het geheel af te blussen met de wijn. Roer de rijst daarna goed door. Als de wijn bijna verdampt is kun je beginnen met het gedoseerd toevoegen van de bouillon. Dit moet stapsgewijs, dus schep voor schep. De truc is om de risotto steeds vochtig te houden, maar niet kletsnat (dus niet helemaal onder water). Blijf telkens  goed roeren, en wanneer de rijst wat minder vochtig wordt, voeg je weer een scheut bouillon toe. Zorg dat tijdens dit proces de risotto alleen maar licht aan het pruttelen is, hij mag niet koken.

Terwijl dit proces aan de gang is kun je de gerookte kip in kleine blokjes snijden en de tomaatjes in kwarten snijden. Als er op de kookwekker nog rond de 4 tot 5 minuten over is voeg je de blokjes kip toe aan de pan. Roer het geheel goed door en houd de risotto nog steeds een klein beetje vochtig. Als er nog 2 minuten op de kookwekker staan en de risotto is nog redelijk vochtig/vloeibaar, dan moet je geen vocht meer toevoegen. Anders wordt de risotto te nat en gaat het lopen op het bord. Risotto moet vochtig zijn, maar het mag geen soep zijn. Voeg op dit tijdstip (2 minuten) ook de tomaatjes toe. Laat een stuk of 6 tot 8 stukjes tomaat over voor het eind.

In de laatste minuut van het kookproces gaan we het geheel op smaak brengen. Voeg eerst wat peper toe aan de risotto. Nu is het tijd om te gaan proeven. De risotto moet romig zijn en de korrels moeten gaar zijn, maar nog wel knapperig van binnen. Dus met een “bite” zoals dat zo mooi heet. Breng het gerecht daarna voorzichtig op smaak met wat zou als dat nodig is. Mogelijk is zout niet noodzakelijk door de aanwezigheid van de gerookte kip, maar dat is naar eigen smaak. Als je het wilt kun je nog geraspte Parmezaanse kaas toevoegen om het geheel romiger te maken, maar het is bij deze risotto eigenlijk niet nodig.

Rest alleen nog om het gerecht op te dienen. Voeg op het laatst nog een paar ringetjes rauwe lente-ui en wat stukjes tomaat toe voor extra frisse smaak. Daarna kun je genieten van deze stevige risotto met rooksmaak van de kip. Een verrassende combinatie met de frisse tomaatjes en uitjes. Eet smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *