Glutenvrije Pizza met Tomaat en Basilicum (Low FODMAP)

Glutenvrije Pizza met Tomaat en Basilicum (Low FODMAP)

Soms gaat er niks boven een lekkere en simpele pizza. Helaas is er in het FODMAP-dieet niet zo iets als een simpele diepvriespizza. Er zijn wel glutenvrije pizza’s te verkrijgen, maar daar zitten vaak weer FODMAP-rijke toppings op. En er zijn kant-en-klare glutenvrije pizzabodems te koop, maar die zijn vaak erg prijzig (en dik). Gelukkig is het niet veel werk om je pizzabodem en topping zelf te maken. Een pizza helemaal zelf maken is namelijk veel makkelijker en sneller dan het klinkt. De zelfgemaakte saus kun je overigens (ver) van tevoren maken en zelfs invriezen indien gewenst.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

Saus:

 • 500 gram gezeefde tomaten (passata)
 • Groen van een lente-ui
 • 1 eetlepel knoflookolie
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • Peper en zout
 • ½ theelepel suiker

Pizza(deeg):

 • 200 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (bijvoorbeeld van AH)
 • 25 ml olijfolie
 • 120 ml rijstdrank (Rice Dream)
 • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
 • Vloeibare boter (lactosevrij)

Topping:

 • Oude Kaas (zelf raspen!)*
 • 1 grote vleestomaat
 • Verse basilicum

*Oude Kaas bevat vrijwel geen lactose. In ieder geval ruim onder de grens om er last van te krijgen binnen het FODMAP-dieet. Zorg wel dat je de kaas zelf raspt, want de voorgeraspte kaas bevat veel meer lactose.

 

Hoe maak je het?

Saus

Snijd 1/3 van het groen van een lente-ui in reepjes en daarna in kleinere stukjes. Zorg dat de stukjes niet te groot zijn want dat is niet lekker op de pizza. Doe de stukjes in een steelpan met de knoflookolie en de olijfolie. Fruit op laag vuur 2 tot 3 minuten aan. Zorg dat ze niet aanbranden! Voeg de gezeefde tomaten en de oregano toe aan de pan. Roer het geheel door en laat het vervolgens 20 minuten zachtjes pruttelen. Tegen het eind van de 20 minuten kun je ½ theelepel suiker toevoegen en het geheel op smaak brengen met wat peper en een heel klein beetje zout. Gebruik niet te veel zout, want de gezeefde tomaten bevatten veelal ook zout. Als de 20 minuten voorbij zijn kun je de saus af laten koelen en gebruiken op de pizza of invriezen voor een volgende keer. Op naar het pizzadeeg!

Pizzadeeg en pizza

Weeg het bakmeel af en voeg daaraan de gist, olijfolie en de rijstdrank toe. Kneed het geheel tot een mooie bal. Dit mag zowel met de hand als met een apparaat. Als de bal te nat is kun je iets meer bakmeel toevoegen, is hij veel te droog dan kun je rijstdrank toevoegen. Smeer de bal deeg rondom in met een paar druppels van de vloeibare boter, zodat deze niet uit kan drogen en laat de bal vervolgens 20 minuten liggen. Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Als het deeg 20 minuten gerezen heeft kun je het deeg in 2 stukken verdelen (als je dit wilt, 1 grote pizza maken kan natuurlijk ook) en op de bakplaat op bakpapier leggen. Rol de bal(len) tot platte schijf met een deegroller op het bakpapier. Als het deeg blijft plakken aan de roller kun je wat extra bakmeel op de bol gooien zodat dat niet meer gebeurt. Je kunt ook bakpapier bovenop het deeg leggen voordat je het uitrolt. Na het uitrollen moet je in de randjes van de pizza met je hand omhoog zetten, anders loopt de saus van de pizza af. Zorg dat je ze een beetje aandrukt zodat ze omhoog blijven staan. Nogmaals voor de zekerheid: zorg dat je pizzabodems op bakpapier liggen voordat je ze op de bakplaat legt!

Smeer daarna de inmiddels afgekoelde pizzasaus uit over de bodem. Uitsmeren gaat het best met de onderkant van een lepel. Neem zoveel of weinig saus als je wilt. Verdeel daarna een blaadje of 6 tot 8 basilicum over de pizza. Rasp de oude kaas en gooi een flinke hoeveelheid van de rasp over de pizza heen. Niet te zuinig zijn hiermee, want het smelt behoorlijk. Snijd de vleestomaat in relatief dunne plakken en bedek de pizza hiermee. Maak het af door nog wat blaadjes basilicum bovenop te leggen.

Daarna kun je de pizza in de oven plaatsen en ongeveer 18 tot 20 minuten bakken. Uiteraard kun je de topping van de pizza ook makkelijk vervangen voor iets anders wat FODMaP-vrij is. Ik vind deze pizza persoonlijk heerlijk makkelijk en fris. En ook nog vegetarisch! Eet smakelijk 🙂Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *