Gevulde Courgette

Gevulde Courgette

De courgette is een verrassend veelzijdige groente. En veel mensen mensen die het FODMAP-dieet volgen kunnen deze groente in beperkte mate prima verdragen*. Gevuld is de courgette helemaal erg lekker te maken. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt deze gevulde courgettes uiteraard prima los eten, maar het is ook erg lekker om te combineren met gekookte aardappelen, aardappelpuree of rijst.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 courgette*
  • 200 gram rundergehakt
  • 12 cherrytomaatjes
  • Knoflookolie
  • Vloeibare lactosevrije bakboter
  • 1,5 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad(poeder)
  • 1,5 theelepel mild paprikapoeder
  • Peper en zout

*Let op: Courgette is alleen in niet al te grote hoeveelheden FODMAP-arm. Vermijd daarom tijdens de eliminatiefase van het dieet grote hoeveelheden courgette. Als je twijfelt of je courgette goed genoeg kunt verdragen is het verstandig om alleen de vulling van dit recept op te eten, en niet de courgette zelf.

 

Hoe maak je het?

Verwarm allereerst de oven voor op 170 graden. Was daarna de courgette en snijd hem over de lengte (door het midden) in 2 ongeveer even grote stukken. Lepel vervolgens met een theelepel de binnenkant van de courgette leeg, en bewaar het vruchtvlees. Zorg dat je niet teveel weg schraapt van de binnenkant, want anders kan de courgette gaan breken. Plaats de courgettes met de uitgelepelde kant naar boven in een ovenschaal.

Snijd het uitgelepelde vruchtvlees in kleine blokjes en doe dit in een schaaltje. Was en snijd vervolgens 12 cherrytomaatjes door de helft en doe deze in hetzelfde schaaltje. Doe 1 eetlepel knoflookolie en 1 eetlepel vloeibare lactosevrije bakboter in de pan en laat dit warm worden. Bak vervolgens het gehakt hierin aan totdat het bijna gaar is. Voeg op dat moment de groenten uit het schaaltje toe en bak deze mee gedurende 3 minuten. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden, komijn en het paprikapoeder toe. Roer het geheel goed door en voeg vervolgens naar smaak peper en zout toe. Vergeet niet om even te proeven of je van alles genoeg hebt gebruikt. Een bekend motto hier in huis is: Komijn gebruik je nooit te veel ;-).

Hoe dan ook: Draai vervolgens het vuur uit en vul de courgettes met het gehaktmengsel. Het zal waarschijnlijk niet helemaal passen, maar dat is geen ramp. De restjes kun je alvast stiekem opeten. Zet vervolgens de ovenschaal met gevulde courgettes 25 minuten in de oven.

Het gerecht is heerlijk met gekookte kruimige aardappelen. De aardappelen kun je 20 minuten koken terwijl de courgette in de oven zit en vervolgens samen met de courgette opdienen. Het gekruide gehaktmengsel en vocht is een uitstekende combinatie met de kruimige zachte aardappelen! Eet smakelijk!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *