Zalm met Dillekorst, Aardappelpuree en Glimmende Wortels

Zalm met Dillekorst, Aardappelpuree en Glimmende Wortels

Vis is gezond en natuurlijk heel erg lekker. Zalm is de meest populaire Zalm van Nederland, en niet zonder reden. Vooral de combinatie van Zalm met Dille is heerlijk. En je hoeft echt geen topchef te zijn om een makkelijke en lekkere zalm met een mooi korstje van dille te maken. De puree die ik erbij maak is gegarandeerd vrij van klontjes! Combineer dat geheel met een paar lekkere wortels die nog een beetje knapperig zijn en je hebt een makkelijk maar toch heel erg lekker (en gezond) diner op tafel gezet!

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 100 tot 150 gram zalmfilet per persoon
  • Gedroogde dille
  • Knoflookolie
  • Kruimige aardappelen, voor 2 personen
  • Lactosevrije vloeibare (bak)boter
  • Bospeen (wortelen)
  • Peper en Zout

 

Hoe maak je het?

Zet allereerst de oven aan op 175 tot 180 graden. Schil daarna de aardappels en halveer ze zodat ze niet te groot zijn. Zet de geschilde aardappelen onder water in een pan. Zet deze nog niet aan. Dan op naar de Zalmfilmet. Leg de zalm op aluminiumfolie en doe hier een scheutje knoflookolie overheen. Wrijf dit een beetje in de zalm met je vingers, maar niet te hard. Bestrooi vervolgens de zalm zeer rijkelijk met gedroogde dille en druk dit aan. Strooi er daarna ook redelijk wat peper en zout overheen en het vouw de alluminiumfolie om de zalm heen, zodat het een pakketje wordt. Dit pakketje kan worden dichtgevouwen en in een kleine ovenschaal gelegd.

Zet een kookwekker op 25 minuten en breng de aardappels aan de kook. Zodra deze koken zet je de kookwekker aan en zet je ook de zalm in de oven. Vervolgens is het tijd om de wortels te schrappen. Verwijder het loof en schrap en was de wortels. Zorg dat je genoeg hebt voor 2 personen. Je mag zelf weten of je ze wel of niet in kleinere stukjes snijdt.  Doe ze daarna in een pan en zorg dat ze onder water staan. Als er nog 10 minuten op de lopende kookwekker staan zet je het vuur onder de wortels aan. Als het goed is koken ze dan zo rond de tijd dat er nog 8 minuten over is op de kookwekker.

Als de wekker de 5 minuten bereikt gaan we de puree maken. Giet allereerst de aardappels af en doe ze in een zeer fijne zeef (geen vergiet!). Druk de aardappels met de onderkant van een normale lepel door de zeef heen weer de pan in waar ze uit komen. Op deze manier krijg je 100% gegarandeerd klontvrije en heerlijk romige puree! Zorg dat je de onderkant van de zeef goed afschraapt, anders is het zonde. Zet de pan terug op laag vuur en voeg 1 eetlepel olijfolie toe en peper en zout. Voeg vervolgens een goede scheut lactosevrij vloeibare boter toe. Roer daarna het geheel door. Blijf boter toevoegen tot het geheel lekker smeuïg is en goed van smaak. Je kunt zelf bepalen hoe romig je hem wilt hebben. Als je het romig genoeg vindt, is de puree klaar.

Als er nog 1 minuut over is op de kookwekker kan de oven uit worden gezet en kunnen de wortels af worden gegoten. Na het afgieten doe je stiekem nog een scheutje vloeibare lactosevrije boter toe aan de wortels en schud je ze nog een keer om, zodat ze heerlijk glanzen. Nu kan alles over de borden worden verdeeld. De zalm is door deze bereidingswijze heerlijk zacht en kruidig. De heerlijke romige puree steekt goed af tegen de nog wat knapperige wortels. Smakelijk eten!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *