Vergemaakte Tomatensaus / Basis Pastasaus (Low FODMAP)

Vergemaakte Tomatensaus / Basis Pastasaus (Low FODMAP)

Het is weer de tijd van het jaar dat de Nederlandse tomaten de markt overspoelen. Dat betekent vaak hoge kortingen op tomaten. En dat komt goed uit, want je kunt daarmee mooi een grote hoeveelheid tomatensaus maken. Deze saus kan gewoon naturel gebruikt worden voor over de pasta. Natuurlijk kun je er ook groenten, gehakt of andere dingen aan toevoegen. Het is ook een mooie basis voor een saus over een vers gemaakte pizza (als je een heel klein beetje oregano toevoegt). Heel (di)vers en heel erg lekker. Het kost wel even tijd om te maken, maar dat is eigenlijk met name wachttijd.

 

Ingrediënten (voor 6 porties / personen)

  • 4 kilo verse tomaten
  • 1 hele bos lente-ui
  • 3 eetlepels Olijfolie
  • 3 eetlepels Knoflookolie
  • 3 eetlepels Suiker
  • 1 eetlepel Zout
  • Staafmixer

 

Hoe maak je het?

Allereerst moeten de tomaten gepeld worden. Zorg er altijd voor dat je mooie rijpe (rode) tomaten hebt. Dit is zowel voor het pellen als voor de smaak belangrijk. Zet een grote pan met kokend water op het vuur. Maak met een mes een kruis aan de onderkant van de tomaten (niet helemaal doorsnijden, gewoon een klein stukje). Leg de tomaten vervolgens een seconde of 20 in het kokende water. Haal ze eruit en laat ze snel afkoelen in een schaal koud water. Als ze wat zijn afgekoeld kun je heel makkelijk het velletje van de tomaten afhalen. Snijd de gepelde tomaten vervolgens in 4 stukken.

Snijd vervolgens al het groen van 1 lente-ui in grove ringen. Als er niet veel groen aan het bosje zit kun je ook 2 bosjes gebruiken. Voeg aan een grote (!) pan de olijfolie en knoflookolie toe samen met de lente-ui ringen. Fruit de ringen even een paar minuten aan op middelhoog vuur. Doe vervolgens de gepelde en gesneden tomaten erbij en voeg aan het geheel ook de suiker en het zout toe. Breng dit aan de kook en laat het vervolgens zachtjes 15 minuten doorkoken.

Gebruik vervolgens de staafmixer om het geheel tot een gladde saus te maken. De pitjes zul je niet kunnen vermalen, maar dat is niet erg omdat ze toevoegen aan de smaak :). Zorg ervoor dat je altijd laag in de pan blijft met de staafmixer, anders heb je daarna redelijk wat opruimwerk te verzetten in je keuken ;-).

Laat de saus vervolgens minimaal 3 tot 4 uur met open deksel op laag vuur inkoken. Als je wilt kan het nog langer. Hoe langer je het in laat koken, hoe dikker de saus wordt. Een iets dunnere saus is prima bruikbaar voor over de pasta,  een dikkere saus kun je bijvoorbeeld op een pizza gebruiken. Je kunt de saus die je niet in één keer gebruikt uiteraard in porties invriezen voor later, dus dat is ook erg handig. Eet smakelijk!

Receptidee:

Zodra de saus klaar is hoef je er alleen maar wat verse basilicum aan toe te voegen en je hebt een heerlijke pastasaus. Serveer dit bij een portie glutenvrije pasta en bestrooi rijkelijk met verse Parmezaanse kaas. Erg simpel maar oh zo lekker!

 

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *