(Oud-)Brabantse Begijntjespap (Low FODMAP)

(Oud-)Brabantse Begijntjespap (Low FODMAP)

Omdat ik geboren en getogen ben in Brabant kreeg ik vroeger zo af en toe wat mee van de regionale keuken. Ik denk dat iedereen dat wel herkent, aangezien elke streek toch wel zijn eigen(aardige) gerechtjes heeft. Zo heb ik dit recept ooit één keer gegeten in mijn jeugd. Ik weet niet eens meer waar, waarschijnlijk bij een vriendje thuis of iets dergelijks. Het lijkt veel op normale rijstepap, maar is toch net iets anders. Heel toevallig kwam ik het recept tegen toen ik op internet aan het surfen was. Ik moet dus ere geven aan wie ere toekomt: Het recept is oorspronkelijk van (wijlen) Koos Manders, die een (het enige?) kookboek heeft geschreven over de Brabantse keuken. Het enige wat ik heb gedaan is het aangepast zodat het FODMAP-arm is.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 liter rijstdrank/rijstmelk
  • 1 buisje saffraan
  • 200 gram dessertrijst *
  • 25 gram lactosevrije boter**
  • snufje zout
  • donkerbruine basterdsuiker

* Mocht je geen dessertrijst kunnen vinden, dan kun je ook risottorijst gebruiken. Het gerecht moet dan echter wel ongeveer een uur koken in plaats van 15 minuten!

** Vloeibare bakboter werkt prima, maar andere lactosevrije boter mag ook

Hoe maak je het?

Het maken van dit gerecht is extreem gemakkelijk. Doe de rijstdrank in een pan en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de safraan, de boter en de zout toe aan de pan. Roer dit even goed door zodat de boter smelt. Voeg vervolgens de dessertrijst toe. Laat het geheel onder af en toe roeren op een zacht vuurtje 15 minuten pruttelen, en dan is het al klaar. Dien het op met wat donkerbruine basterdsuiker er bovenop en smullen maar. Het is de volgende dag koud (rechtstreeks uit de koelkast) ook erg lekker! Eet smakelijk 🙂Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *