Mosselen met Friet en Remouladesaus (Low FODMAP)

Mosselen met Friet en Remouladesaus (Low FODMAP)

Ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger nooit stond te springen om mosselen. Als kind lustte ik deze “zeevruchten” absoluut niet. Mijn ouders aten ze wel vaak, maar ik kreeg dan vaak iets anders. Bijvoorbeeld een stukje vis. Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer interesse in eten, en vond ik het ook tijd om mosselen nog eens een kans te geven. En dat viel niet tegen. Sindsdien eet ik ze zo af en toe in het mosselseizoen. En laat het nu toevallig net mosselseizoen zijn. Dus dat betekent lekker mosselen eten op klassieke wijze met een goede portie zelfgebakken friet! En vergeet uiteraard de remouladesaus niet, die maakt het gerecht echt af.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 kilo mosselen
  • 1 grote prei (met veel groen)
  • 1 bos lente-ui
  • 1 glas droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Frietaardappelen
  • Frituurpan met zonnebloemolie
  • Remouladesaus (link naar mijn recept)

 

Hoe maak je het?

De remouladesaus

De remouladesaus kun je van tevoren maken volgens het recept elders op mijn blog (klik hier).

De friet voorbakken

Koop allereerst aardappelen die geschikt zijn om friet te bakken. Dit kunnen bijvoorbeeld Agria’s of Frieslanders zijn, maar het Bintje is en blijft de ultieme frietaardappel. Schil en snijd de aardappels in frietvorm. Snijd zoveel friet als je verwacht nodig te hebben. Was de frietjes na het snijden goed, zodat al het zetmeel eraf is. Ik adviseer om de friet in zonnebloemolie te bakken. Dit is gezond, goedkoop, stinkt niet en bakt ook nog eens zonder vervelende smaak. Stukken lekkerder dan frituurvet.

Verwarm de frituurpan op 150 graden. Als de frituurpan op temperatuur is kun je een deel van de friet erin laten zakken. Doe nooit teveel friet in één keer in de pan! Liefst in meerdere etappes voorbakken dus. Laat de friet 4 minuten voorbakken. Haal de friet na de 4 minuten uit de frituurpan en verdeel deze over een theedoek, zodat ze uit kunnen stomen. Bak zo alle gesneden frietjes voor. Zorg dat je na het voorbakken minimaal 30 minuten wacht tot je de friet afbakt. De friet moet namelijk eerst goed af kunnen koelen.

En dan de mosselen

Spoel de mosselen goed af en gooi de beschadigde (of volledig geopende) mosselen weg. Doe ze vervolgens in een grote pan. Dit mag een mosselpan zijn, maar het kan ook een soeppan zijn. Was vervolgens de prei en snijd het groene deel in ringen. Voeg dit ook toe aan de pan. Snijd vervolgens ook het groen van de lente-ui in ringen en voeg toe aan de pan. Doe er tenslotte nog 1 glas droge witte wijn en 2 laurierblaadjes bij. Breng het laagje vocht aan de kook en doe vervolgens het deksel op de pan. Laat dit voor een minuut of 5 tot 6 koken. Zorg dat je de pan af en toe omschud tijdens het kookproces.

Zorg ondertussen dat de frietpan is voorverwarmd op 165 tot 170 graden. 2 minuten voordat de mosselen klaar zijn kunnen de frietjes af worden gebakken. Doe dit wederom in meerdere delen indien noodzakelijk. Als de friet klaar is haal je het uit de frituur en schud je het in een schaal met daarin wat keukenpapier, zodat het vet opgenomen kan worden. Doe er wat zout overheen, even goed schudden en klaar. Dien de friet samen met de mosselen op, en serveer dit uiteraard met de heerlijke remouladesaus. De saus is zowel geschikt voor de mosselen als voor de friet. Eet smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *