Romige Komkommersoep met Munt (Low FODMAP)

Romige Komkommersoep met Munt (Low FODMAP)

Ik zal eerlijk zijn. Ik maak niet heel vaak voorgerechten. Als ik op een normale avond uit het werk kom ga ik meestal geen driegangenmenu op tafel zetten. Maar voor een lekkere soep kan ik natuurlijk niet anders dan zo af en toe een uitzondering maken. Helaas is het best moeilijk om een FODMAP-arme soep samen te stellen Maar moeilijk is niet hetzelfde als onmogelijk! Deze romige soep is bijvoorbeeld FODMAP-arm en in alle jaargetijden heerlijk, omdat hij zowel fris als verwarmend is.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

 • Groen van 1 bos lente-ui
 • 1 kg komkommer
 • 1 citroen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 5 eetlepels vloeibare lactosevrije bakboter
 • 7 takjes munt (ongeveer)
 • 200 ml rijst kookroom
 • 1 liter groentebouillon
 • 150 gram verse cheddar, geraspt
 • Peper
 • Zout
 • Staafmixer

Voor tips over de bouillon kun je doorklikken via bovenstaande link 🙂 Let verder nog op: Gebruik altijd verse Cheddar. Cheddar is van nature FODMAP-arm. Er zijn namelijk ook plakjes smeltkaas in de supermarkt te koop die Cheddar worden genoemd. Dit is echter geen “echte” cheddar en hier zit vrij veel lactose in. 

 

Hoe maak je het?

Snijd het groen van een volledige bos lente-ui in reepjes en stop ze in een grote pan. Was de komkommers en snijd ze allemaal in schijfjes. Doe deze schijfjes bij de lente-ui in de pan. Rasp vervolgens de buitenkant van de citroen en voeg dit ook toe.  Zorg ervoor dat je alleen het gele gedeelte raspt, het witte is namelijk erg bitter. Voeg aan dit geheel nog de blaadjes toe van ongeveer 3 takjes munt. Vervolgens kan de olijfolie en de boter worden toegevoegd kan het vuur aan worden gezet.

Zorgt dat het geheel warm wordt en laat de komkommerplakjes 40 tot 45  lekker zacht worden op middelhoog vuur. Het verdient aanbeveling om het mengsel eens in de 5 minuten even goed door te roeren, anders brand het aan. Als het goed is, zijn de plakjes na deze 40 tot 45 minuten lekker zacht en kun je er zo doorheen prikken met een lepel. Als dat niet zo is, nog even wat langer laten staan.  Als de schijfjes komkommer inderdaad goed zacht zijn geworden is het tijd om het sap van de geraspte citroen aan het geheel toe te voegen. Dus gewoon uitpersen boven de pan. Voeg vervolgens de groentebouillon, de blaadjes van nog eens 3 takjes munt, de rijst-kookroom en de geraspte verse cheddar toe. Roer het geheel even goed door elkaar. Pureer het mengsel vervolgens met de staafmixer tot een mooie gladde soep. Een minuutje aan de slag met de staafmixer in de pan is in principe voldoende.

Breng de soep daarna opnieuw aan de kook en roer deze nog even goed door. Voeg er vervolgens flink wat peper en zout aan toe. Zorg wel dat je telkens goed proeft als je dit doet, zodat het niet te veel (of te weinig) is naar je smaak. Vervolgens kun je de soep opdienen en garneren met wat verse munt. Mocht je soep over hebben dan is het prima in te vriezen en op een later tijdstip te gebruiken. Gewoon uit de vriezer halen en ontdooien/opwarmen in een pannetje. Eet smakelijk!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *