Bouillon

Bouillon

Veel gerechten die je op internet vindt bevatten bouillon. En dat is een probleem voor het FODMAP-dieet. Bouillon wordt in de basis namelijk altijd gemaakt met Ui en Knoflook, die helaas allebei zeer hoog in FODMAP-gehalte zijn. Vrijwel alle bouillons die je in de winkel vindt, of ze nou vers zijn of in poedervorm, bevatten veel ui en knoflook. Overal op internet lees je dat je het dan maar zelf moet maken. Dat is leuk, maar wel een redelijk karwei waar niet iedereen altijd zin in (of tijd voor) heeft. Dat geldt ook voor mij. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een bouillon die mogelijk nog wel zou kunnen.

En warempel, er lijkt er eentje te zijn die voor FODMAP’ers te verdragen is. Het zijn de Knorr bouillon kuipjes. En ze zijn ook nog eens in veel supermarkten te koop! Dit is niet bedoeld als reclame, het is toevallig de enige makkelijk verkrijgbare bouillon die ik zelf kan verdragen zonder klachten. Ik gebruik zelf altijd de varianten Kip en Groeten, de Rund-variant is namelijk wel behoorlijk FODMAP-rijk. Het moet gezegd worden dat de Kip-variant wel FODMAPs bevat in de vorm van een beperkte hoeveelheid knoflook, maar daar heb ik zelf geen last van. Dit terwijl ik  knoflook zelf wel heel slecht verdraag. Mogelijk kun je deze dus introduceren in je dieet na de elminatiefase als je hier zelf ook tegen kunt. Zo niet dan blijft de groente-variant over, want die is wel FODMAP-arm. En ondanks dat die niet voor alle recepten bruikbaar zal zijn, is het een prima “breed-inzetbare” bouillon. Het is op voor veel gerechten geen probleem om deze variant te gebruiken in plaats van kippenbouillon (of runderbouillon). De vleessmaak is ook op een andere manier aan gerecht te geven mocht dat nodig zijn. Ik heb zelf helaas nog geen runderbouillon of runderfond gevonden die FODMAP-arm is, dus ik gebruik altijd kippenbouillon in plaats daarvan.

Uiteraard is het ook altijd nog mogelijk om zelf bouillon te trekken,wat ik soms ook wel eens doe. Ik zal daar op termijn een recept voor plaatsen op het blog.1 thought on “Bouillon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *