De Ultieme Gehaktbal van de Librije (Low FODMAP)

De Ultieme Gehaktbal van de Librije (Low FODMAP)

De Librije in Zwolle staat bekend als een van de beste (zo niet het beste) restaurants van Nederland. Het schijnt zo te zijn dat de medewerkers daar een gehaktbal hebben ontwikkeld om tussen de middag te eten met een goed stuk brood. Wat er van dit verhaal waar is weet ik niet, maar ik heb het recept van die gehaktbal in ieder geval iets aangepast om te kunnen voldoen aan het FODMaP-dieet. Het resultaat is in ieder geval nog steeds heel erg lekker.

 

Ingrediënten (voor 6 gehaktballen)

  • 500 gram rundergehakt
  • 80 gram FODMAP-arm paneermeel (zie receptbeschrijving)
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels grove tot zeer grove mosterd (iets meer mag als je ervan houdt)
  • 2 eetlepels glutenvrije ketjap manis
  • 2 theelepels gedroogd paprikapoeder (mild)
  • 1 theelepel zout
  • Lactosevrije bakboter

 

Hoe maak je het?

Eigenlijk is het recept voor deze gehaktbal uiterst simpel. Het paneermeel is het enige wat een klein beetje “tricky” kan zijn, maar daarvoor heb je 2 opties: Je koopt glutenvrije paneermeel (duur!) of je doet het volgende: Pak FODMAP-arm brood dat je goed kunt verdragen en vries dit in (sneetje of 2 tot 3 voor dit recept). Maak het paneermeel door het bevroren brood te raspen met een rasp. Het klinkt bizar, maar het werkt extreem goed :). Met het paneermeel in de hand: op naar de rest van het recept!

Voeg alle ingrediënten uit bovenstaande lijst samen in een schaal en meng het geheel al knedend, liefst met je handen. Maak daarna de ballen, of balletjes als je dat liever hebt. Je kunt ze zo groot maken als  je zelf wil. Grote ballen zijn geschikt voor bij het avondeten en wat kleinere als lekkere borrelhapjes. Laat de ballen nadat je ze gemaakt hebt minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast, anders vallen ze in de pan helemaal uit elkaar.

Gebruik een pan met een goede anti-aanbaklaag als je die hebt. De ballen hebben vooral aan het begin de neiging om flink te gaan plakken. Doe een goede laag lactosevrije bakboter in de pan. Verhit de boter tot middelhoog vuur en bak de ballen daarin rondom bruin. Zet het vuur nu lager en laat de gehaktballen op gemiddeld tot laag vuur ongeveer 45 minuten braden. Om de 5 tot 10 minuten even draaien zodat ze evenredig bruin worden. Mocht je kleine ballen bakken dan zijn deze in een minuut of 15 zeker klaar. Als je twijfelt kun je er altijd eentje doormidden prikken om te kijken of ze gaar zijn.

Na het bakken zijn ze heerlijk voor bij een bord aardappels met groenten, of los. De ballen zijn ook heerlijk om te bewaren en de volgende dag (koud) op brood te doen. Bewaar gebakken gehakt overigens nooit meer dan 48 uur en altijd goed gekoeld in de koelkast. Eet smakelijk!

 

Bovenstaand recept is geïnspireerd op een recept uit de Allerhande.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *