Witlofsalade (Low FODMAP)

Witlofsalade (Low FODMAP)

Witlof mag je (gelukkig) zo veel hebben als je wil met het FODMAP-dieet. Witlof behoort namelijk tot de beperkte groep groenten die volledig FODMAP-vrij zijn. Maar wat kun je allemaal doen met witlof? Een van de opties is om het in een heerlijke salade witlofsalade te verwerken. Deze salade is lekker en fris als bij- of hoofdgerecht, en is zeer makkelijk om (vooraf) te maken.

 

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 grote stronken witlof
  • 2 eieren
  • Lenteui: groene gedeelte
  • 1,5 tot 2 eetlepels romige (lactosevrije) mayonaise
  • 8 tot 10 cherrytomaten
  • Peper
  • Zout

 

Hoe maak je het?

Kook 2 eieren in een ruim met kokend water gevulde pan gedurende 10 minuten (de eieren moeten volledig onder water liggen). Na het koken het water afgieten en de eieren laten “schrikken” door veel koud water toe te voegen. Dit moet gebeuren om het kookproces binnen in het ei te stoppen. Laat vervolgens de eieren 1 minuut in het toegevoegde koude water staan. Giet dan het koude water af en doe er nogmaals (nieuw) koud water bij. 1 minuut later kunnen de eieren eruit worden gehaald. Daarna kunnen de eieren worden gepeld en in kleine reepjes of blokjes worden gesneden. Als je wil kan dit met een eiersnijder. Voeg de gesneden eieren toe aan een saladeschaal.

Snijd de onderkant van de witlofstronken af. Snijd de witlof in 2 helften en draai ze om op de snijplank (dus met de bolle kant naar buiten). Snijd vervolgens bij beide helften de witte kernen (aan de onderkant) eruit. Deze zijn namelijk erg bitter. Snijd daarna de helften nogmaals doormidden en versnipper het geheel in kleine reepjes. Doe de witlofreepjes in de schaal bij de eieren.

Was en snijd 8 tot 10 cherrytomaatjes in kleine blokjes of plakjes en voeg dit toe aan het geheel. Snijd ook een klein handje vol met het groen van de lente-ui in (zeer) dunne reepjes of stukjes en voeg dit ook toe. Voeg aan het geheel vervolgens anderhalf tot 2 eetlepels romige mayonaise toe. Maak de salade af met redelijk wat peper en een heel klein beetje zout. Roer de salade goed door en proef even of er mogelijk nog zout of peper moet worden toegevoegd. Weet wel: iets toevoegen kan altijd nog, iets weglaten niet meer ;-).

Laat de salade na de bereiding minimaal een minuut of 15 (liefst meer) koud worden in de koelkast. Daarna kun je hem eten als maaltijd of serveren bij een hoofdgerecht. De salade is in de koelkast te bewaren tot de volgende dag, dus meenemen naar het werk is ook een optie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *